7 tips om een betere spelverdeler te worden - VolleybalXL

7 tips om een betere spelverdeler te worden

Vaak wordt gezegd dat de spelverdelerspositie de belangrijkste positie is in het volleybal. Dat is ook niet zo gek, want je raakt immers bij vrijwel iedere aanval de bal. Daarbij bepaal je wie je op welk moment aanspeelt en wie juist niet. Je moet rekening houden met de blokkering aan de andere kant van het net. Je moet weten waar je sterkste aanvaller staat, maar ook wie de sterkste blokkeerder is bij de tegenstander. Kortom, de spelverdelerspositie is heel belangrijk.

Wij geven je een aantal tips waardoor je een betere spelverdeler kunt worden of waardoor je als trainer jouw spelverdeler beter kunt maken.

Tip 1: Leer camoufleren

Als spelverdeler moet je kunnen camoufleren. Dat wil zeggen: de tegenstander mag niet zien waar jij de bal heen gaat spelen. Gebeurt dit wel, dan zal je altijd een sterke blokkering van twee of soms wel drie spelers tegenover je hebben. Daarom is het belangrijk om als trainer op de training aandacht te schenken aan dit aspect.

Een aantal tips om beter te camoufleren:

 • Pak de ballen zo hoog mogelijk
  Door ballen zo hoog mogelijk te pakken wordt het lastig voor een blokkeerder om te lezen waar een bal heen zal gaan.
 • Speel de ballen altijd op dezelfde manier, op dezelfde hoogte en met dezelfde handenstand.
  Door de ballen altijd op dezelde manier te spelen, kan een blokkeerder geen patroon ontdekken in je handenstand. Veel spelverdelers hebben namelijk favoriete houdingen. Een bal die naar de buitenkant gaat, wordt veelal voor het voorhoofd gepakt, terwijl een bal achterover vaak lager gepakt wordt.
 • Gooi je nek niet achterover als je achterover speelt
  Dit is een veelgemaakte fout door spelers, daardoor is het makkelijk voor blokkeerders om te ‘lezen’ waar de bal heen gaat.
 • Speel vanuit onnatuurlijke houdingen
  Waarschijnlijk is je aangeleerd om altijd met je schouders te wijzen naar de positie waar je heen speelt. Dat weten blokkeerders ook. Des te knapper als je een set-up de andere kant op kunt geven!
 • Probeer ‘schijnbewegingen’ te maken.
  Door ballen extreem voor je te pakken en toch achterover te spelen, verras je de tegenstander. Een befaamde ‘schijnbeweging’ is natuurlijk de sprongset-up waarbij het lijkt alsof je de bal gaat doorslaan, maar toch een set-up geeft. Neem onnatuurlijke houdingen aan, je zult zien dat het leuk wordt!

Tip 2: Communiceren!

Communiceren is ontzettend belangrijk voor een spelverdeler. De kleinste details bepalen of je een goede set-up geeft en of een aanval succesvol is. Communiceer daarom met je aanvallers over de hoogte, snelheid en plek van je set-ups. Gebruik time-outs om zaken af te stemmen. Spreek duidelijke aanvalscombinaties af en communiceer met je passers wat er beter of anders kan. Communicatie is in het volleybal heel belangrijk, maar voor een spelverdeler is dit noodzakelijk..

Vergeet als coach zijnde niet om te communiceren met je spelverdeler. Geef tips wie op welk moment aangespeeld moet worden, maar kijk ook naar de tegenstander. Welke blokkeerder moet omzeilt worden? Welke aanvaller heeft het hoogste scoringspercentage en moet bij 23-23 aangespeeld worden?

Tip 3: Leer snel te handelen

Als spelverdeler moet je heel veel dingen tegelijk doen. Afspraken maken met je aanvallers, kijken wie er aan de andere kant staat te blokkeren, de pass beoordelen, verplaatsen naar de bal, ondertussen kijken wat de blokkering aan de andere kant doet en ook nog eens een set-up geven. O ja, en dan ook nog eens je gegeven set-up uitdekken. Als spelverdeler is het dus belangrijk dat je snel leert handelen. Een goede oefening daarvoor is ‘Dubbel zien’, je kunt deze oefening hieronder gratis bekijken!

 

Tip 4: Weet wie je waar en wanneer moet aanspelen

Een set-up voorover, dan eentje naar je middenspeler en dan een set-up achterover. Het is een veelgemaakt riedeltje die spelverdelers vaak maken, je wilt immers iedereen aanspelen en de ballen ongeveer evenredig verdelen over je aanvallers. Dat is prima als je met 15-5 voorstaat. Maar staat het 22-22 en moet je de set winnen? Dan is het belangrijk om te weten wie je waar en wanneer moet aanspelen. Iedere aanvaller heeft immers zijn voorkeursplek, maar staat ook tegenover een blokkeerder. Weet wie er aan de andere kant staat te blokkeren. Heeft de tegenstander een kleine rechtsvoor blokkeerder en staat daar jouw sterkste aanvaller tegenover? Dan is de keuze snel gemaakt! We geven je nog een aantal handreikingen:

 • Houd gedurende de set bij wie er lekker staat te scoren
 • Weet wie er aan de andere kant staat te blokkeren, waar staat de kleinste blokkering
 • Wie is mijn sterkste aanvaller?
 • Staat mijn aanvaller op zijn voorkeurspositie?

Tip 5: Wees creatief

Als spelverdeler ben je al gauw verbonden aan een vast riedeltje. Je scoort zelft vrij weinig en als je jouw spel ook nog eens speelt volgens vaste patronen, kan het best saai zijn. Wees daarom creatief. Speel aanvalscombinaties met je aanvallers. Sla of tik eens een balletje door. Durf fouten te maken. Door creatief te zijn, daag je jezelf uit en wordt het spel een stuk leuker!

Tip 6: Blijf investeren in je techniek

Geen enkele spelverdeler heeft een perfecte techniek. Nou, vooruit. De wereldtoppers misschien. Maar in het Nederlandse volleybal hebben heel wat spelverdelers nog genoeg werk te verzetten. Dat is ook niet erg, want anders zou je geen reden tot trainen meer hebben, toch? Daarom is het belangrijk om iedere training te investeren in je techniek. Leer sneller spelen of ballen op een andere manier pakken. Techiek is jouw key als spelverdeler. Een goede beheersing van de techniek is ontzettend belangrijk. En heb je een goede techniek? Daag dan jezelf uit door het moeilijker te maken: Hoe leuk is het om jezelf door te ontwikkelen en set-ups met één hand te kunnen geven op alle posities?

Tip: het maken van een Persoonlijk Prestatie Plan kan hierbij helpen.

Persoonlijk prestatie plan

Tip 7: Wees de motivator

Als spelverdeler heb je belangrijke taak. Jouw spel bepaalt veel. Zorg dat je je teamgenoten motiveert. Wat jij uitstraalt, is bepalend voor je teamgenoten. Daar hangen zij hun spel aan op. Krijg je een punt tegen? Dat is vervelend, dat klopt. Maar geen reden om bij te pakken neer te zitten. De volgende bal wacht immers weer. Pep je teamgenoten op.

Heeft je aanvaller drie ballen op rij niet weten te scoren? Praat hem of haar moed in en feliciteer hem of haar met de eerst volgende gescoorde bal. Volleybal is een psychologische sport en als spelverdeler heb je een sleutel in handen. Wees daarom een motivator voor je team. Wedden dat het effect heeft?

Heb jij tips voor spelverdelers? Deel ze met ons in de reacties!

10 juli 2019

Volleybaloefeningen

Fysiek
Tactiek
Techniek
Multiskills
Spelvormen
CMV oefeningen
Service / Opslag
Aanval
Set-up

 

Volg ons op Twitter

VolleybalXL 9,5 /10 - 11 beoordelingen

© VolleybalXL 2019 | Bekijk ook: www.volleybal.net

Loop dit niet mis...

✓ 250+ oefeningen voor alle leeftijden
✓ CMV, A-B-C jeugd en senioren
✓ Trainingsplanner
✓ Volledige toegang VolleyLab
✓ Uitgebreid zoekfilter

Meer dan 1000 trainers gingen je voor...

 

Ja, ik wil ook profiteren!
X