Balbaanherkenning - VolleybalXL

Balbaanherkenning

Wat is nou het belangrijkste om bij jeugdspelers te ontwikkelen? Techniek? Tactiek? Fysiek?

Ervaren jullie als trainer ook wel eens dat de kinderen een mooi plankje/platform kunnen maken maar dat ze op een of andere manier toch die bal niet goed op de armen krijgen? Of dat ze klaar staan in een correcte houding, maar toch valt de bal een meter voor hen op de grond en wordt er niet bewogen naar de bal toe?

Balbaanherkenning

VolleybalXL is van mening dat kinderen vanaf het prille begin van hun vollleybalcarrière in hun balbehendigheid getraind worden, maar het belangrijkste is wel de ‘balbaanherkenning’.

In alle facetten van volleybal is balbaanherkenning nodig. Bovenhands spelen komt niet in iedere actie voor. Onderarms bal passen komt ook niet in iedere actie voor. Blokkeren hoeft ook alleen maar als de tegenstander een aanval plaatst en dan ook nog op jouw positie. Maar balbaanherkenning is er altijd. Bij je opgooi van de serve, bij de set-up, bij de aanval, bij de pass, bij je blok….. ALTIJD.

Nu kunnen we alle technische benamingen als ruimte en tijd en proprioceptie erbij halen, maar het belangrijkste is dat wij als trainers leren begrijpen dat het trainen van een goed gevoel en beter inzicht van de balbaan het volleybal spelende kind in de toekomst het meest bij gebaat is.

Naar de bal bewegen

Je kunt nog zo’n goed platform hebben, maar als je niet tijdig naar de bal beweegt, gaat het fout. Je kunt nog zo’n geweldige slagtechniek hebben, maar als je als aanvaller niet goed inziet waar de bal op de voor jou beste hoogte zal eindigen, dan sla je toch onder de bal door. Je kunt als spelverdeler gezegend zijn met een mooie bovenhandse techniek, maar als je niet tijdig inziet waar de pass terechtkomt, zullen die set-ups niet goed zijn. Kortom: Balbaanherkenning.

Oefeningen speciaal voor balbaanherkenning

Train dat iedere training weer bij CMV en ABC jeugd. VolleybalXL heeft een hele serie oefeningen online staan om dit een standaard onderdeel te laten zijn van je training. In plaats van tikkertje doen, of heen en weer rennen, creëer een warming-up met oefeningen om balbaanherkenning te versterken/verbeteren i.c.m. balbehendigheid. Leuke oefening hiervoor is bijvoorbeeld balvriendjes of balletje balletje. Ben je lid van VolleybalXL dan kun je filteren op Balbaanherkenning in het zoekfilter. Nog geen lid? Klik dan hier om lid te worden.

Onthouden: balbaanherkenning… ALTIJD.

Deel jouw mening hieronder

8 april 2019
© VolleybalXL 2019 | Bekijk ook: www.volleybal.net
X