De belangrijkste tips van experts | VolleybalXL

De belangrijkste tips van experts

Wat zijn de belangrijkste inzichten van experts uit het vakgebied? VolleybalXL heeft een rondje langs de velden gemaakt. We zijn op zoek gegaan naar ervaren volleybalcoaches die graag hun tips en inzichten wilden delen. Meer dan 100 jaar volleybalervaring kwamen we tegen en we kregen tips in en inzichten die iedere volleybaltrainer kan gebruiken.

In deze blog delen 4 ervaren volleybalcoaches hun belangrijkste tips en inzichten met je:

Tip 1: ‘Zorg dat leuk is’

Matt van Wezel | Voormalig landskampioen met Sliedrecht Sport | Momenteel bondscoach van Noorwegen
Matt van Wezel werd met de dames van Sliedrecht kampioen van Nederland en was een tijdlang bondscoach bij jeugdteams van Oranje. Ook was hij bondscoach van het Nepalese herenteam en momenteel heeft hij het vrouwenteam van Noorwegen onder zijn hoede. Wat is zijn belangrijkste tip?

“Zorg dat het leuk is! Dat is de essentie van je training. Maar zorg er aan de andere kant ook voor dat je controle hebt. Hoe je dat doet? Door een goede lesgever te zijn. Wees voorbereid. Daar bedoel ik niet alleen het maken van oefeningen mee,
maar dat ook weet ook het doel is en hoe je het didactisch gaat doen. Leg uit wat je gaat doen en hoe je iets doet. Weet hoe je een oefening moet uitleggen. De voorbereiding over hoe je een oefening uit legt kan daardoor meer tijd kosten dan het bedenken van de oefening zelf.”
 


Tip 2: ‘Train actie na actie’

Frans Jordens | VT-4 trainer | 30 jaar volleybaltrainer | Traint momenteel 4 teams


Frans Jordens is al bijna 30 jaar actief als volleybaltrainer en heeft allerlei niveaus getraind. Van CMV tot aan 1e divisieniveau. Momenteel is Frans trainer bij vier verschillende clubs, traint hij diverse jeugdteams en is hij eindverantwoordelijke bij DVO Hengelo. Zijn belangrijkste tip:

“Mijn belangrijkste tip is dat je veel met de bal moet trainen. Train op actie na actie. Denk ook aan de coördinatie van beide kanten van het lichaam. Wat ik veel bij kinderen train is het toetsen (de pass) met 1 arm. Links en rechts afwisselen of een ander ritme (2x links, 2x rechts). Dan toetsen links en daarna rechts en dan op bovenbeen daarna met 2 armen en weer opnieuw. Je kunt ook koppen proberen in plaats van het bovenbeen. Zo zijn er talloze oefeningen die je kunt verzinnen voor je training.
Een ander inzicht die ik mee wil geven is dat je als trainer gedetailleerd moet leren kijken en blijf daar scherp op, motiveer en corrigeer waar nodig.”


Tip 3: ‘Je moet je eigen visie kunnen onderbouwen’

Christophe George | Sinds 2004 trainer | Huidig team: Pharmafilter US D1 (Topdivisie)

De Belgische trainer Christophe George speelde zelf in het verleden Topdivisie in België en in Nederland o.a. voor Martinus. Sinds 2004 is hij actief  als trainer op divisieniveau in Nederland. Hij werd kampioen met het eerste herenteam van US Amsterdam in de eerste divisie. Zijn belangrijkste inzicht:

“Ik vind het belangrijk om je eigen visie op papier te zetten en dit voor alle onderdelen van het spel (pass, blokkering , set-up etc).  Dit geldt ook voor alle posities, dit zowel technisch, tactisch en het mentale aspect. Wat verwacht je bijvoorbeeld van een libero? Je moet je eigen visie kunnen onderbouwen. Waarom doe je het zo of anders? Je kunt dan makkelijker oefeningen bedenken, een bekende oefening aanpassen of oefeningen van VolleybalXL uitvoeren op je eigen manier om deze visie uit te voeren, zonder dat je dit per se één op één overneemt.  Je weet wat je wil zien en wat je verwacht van je spelers. Als je vragen krijgt van je groep is het noodzakelijk te weten waarom je dit doet op die manier. Als je oefeningen uitvoert zonder idee erachter of zonder precies te weten hoe en wat, dan prikken je spelers er snel doorheen.”

Tip 4: ‘Ga met een glimlach naar de kleedkamer’

Mark Roper | Voormalig Eredivisie trainer | Huidige teams: US Amsterdam en Sliedrecht Sport
Mark Roper is trainersland een bekend gezicht. Afgelopen seizoen was hij actief voor landskampioen Orion en inmiddels heeft hij 12 jaar Eredivisie ervaring. Zijn belangrijkste inzicht:

“Iedereen is gaan volleyballen omdat ze het spelletje leuk vinden, probeer dit altijd in je achterhoofd te houden als je training staat te geven. Zelf begin ik elke training met een (kort)spelletje. Op welk niveau ook is het altijd goed dat spelers na afloop met een glimlach naar de kleedkamer gaan, dit sluit zeker niet uit dat er ook heel hard gewerkt kan worden op een training of dat er moet gebeuren wat een trainer zegt. Na afloop maak ik ook altijd een rondje langs alle spelers zodat die de kansen krijgen om aan te geven hoe ze de training hebben ervaren. Mocht je dit eng vinden kun je ook volstaan met na de training vragen wat de spelers leuk vonden aan deze training. Mijn ervaring is dat je toch altijd weer versteld kunt staan wat spelers zelf als leuk/goed ervaren op een training. Natuurlijk willen we allemaal aan het eind van het seizoen kampioen zijn. Voor mij is echter nog belangrijker dat de spelers zeggen: ‘Wat een mooi seizoen was dit, ik hoop dat volgend seizoen ook zo wordt”.

We zijn ook benieuwd naar de belangrijkste tip die jij hebt voor andere trainers. Deel gerust jouw tip met ons!

13 november 2019
© VolleybalXL 2019 | Bekijk ook: www.volleybal.net

Nieuw: 1,5 meter oefeningen.
Ontdek nu onze volleybaloefeningen waarbij je de 1,5 meter afstand kunt houden.

Bekijk: >> Bekijk 1,5 meter oefeningen <<

Freestyle oefeningen
Heb je onze Freestyle oefeningen al gezien? Oefeningen die je alleen of met zijn tweeen thuis kunt doen:

Bekijk: >> Freestyle oefeningen <<

X