Dus niet? Dus niet doen! | VolleybalXL

Dus niet? Dus niet doen!

In onze vorige blog schreven we over een aantal tips voor het bedenken van trainingen. In deze blog gaan we het hebben over de manier waarop training wordt gegeven en dat met name de uitleg.

Welke trainer doet het niet; Eerst uitleggen hoe de oefening gaat, vervolgens uitleggen wat je wilt dat men doet en afsluiten met: ‘dus niet…..’? Hiermee wordt een oefening afgesloten met wat we niet willen of niet willen zien. En wat wordt er in de praktijk nu meestal onthouden? Het laatste van wat je verteld hebt. En dan nog maar te zwijgen over het feit dat onze hersenen vaak moeite hebben met het woordje niet.

Niet aan iets denken

De alom bekende vraag: Denk eens niet aan Pinokkio?

En waar denk je nu aan? Grote kans dat je nu denkt aan een poppetje met een grote neus. Tijdens de wedstrijd geven trainers vaak de opdracht: Niet op de libero serveren, of niet serveren op nummer 8. Grote kans dat de service in veel gevallen toch bij de libero of nummer 8 terecht komt.

Benoem wat je wilt zien op je volleybaltraining

Het is beter om te benoemen wat je als trainer wel wilt zien. Serveer op nummer 3 of serveer naar positie 1. Hoe geldt dat dan voor volleybaloefeningen op een training? Beter is het om de speler op de juiste positie zetten, de oefening kort uit te leggen en eventueel vertel je het doel. That’s it. Pas corrigeren wanneer correctie nodig is. Niet zoveel uitwijden, blijf bij de kern.

Er zijn trainers die de spelers op hun plek zetten, de oefening uitleggen en pas ingrijpen indien nodig. Als het dan echt niet gaat, kun je altijd de oefening even stilzetten en correcties doorvoeren.

Wat zie je en wat wil je zien?

Wees zo duidelijk mogelijk, misschien is er maar één speler die het niet goed doet. Dan hoef je dus maar één speler te corrigeren. Wat scheelt dat aan energie! En omdat je kort en duidelijk bent, zal het ook makkelijker zijn om te onthouden / begrijpen en is de kans groter dat er meer wordt geleerd. En dus meer groei.

Probeer het maar eens. Succes!​

23 maart 2019

0 responses on "Dus niet? Dus niet doen!"

Leave a Message

© VolleybalXL 2019 | Bekijk ook: www.volleybal.net

Nieuw: 1,5 meter oefeningen.
Ontdek nu onze volleybaloefeningen waarbij je de 1,5 meter afstand kunt houden.

Bekijk: >> Bekijk 1,5 meter oefeningen <<

Freestyle oefeningen
Heb je onze Freestyle oefeningen al gezien? Oefeningen die je alleen of met zijn tweeen thuis kunt doen:

Bekijk: >> Freestyle oefeningen <<

X