Het STILTE-woord | VolleybalXL

Het STILTE-woord

Iedere startende en ervaren trainer die weleens (CMV) trainingen geeft, krijgt te maken met: HERRIE.
Hoe kun je er nou voor zorgen dat de groep in zijn geheel luistert op het moment dat het nodig is? Soms blijken de regeltjes als ‘bal vasthouden wanneer ik praat’ niet altijd te werken.

Probeer het STILTE woord dan eens.

Wat houdt het in? Je vraagt de grootste kwebbel of kletskop om een woord te bedenken die jij als trainer roept zodat iedereen weet dat er stilte moet zijn. En dit mogen hele gekke woorden zijn.

Onze ervaring in de praktijk:

Voor aanvang van de training doen we kletsrondje. Iedereen staat in een kring en als trainer zeg je dat je één keer vraagt om stilte, mocht dat niet gebeuren, dan wordt het stiltewoord gebruikt:

Wat wordt het stilte woord voor vandaag? (Iedere week iemand anders vragen, maar begin maar eerst met de grote “boosdoener”)

Tweede vraag van de trainer: Maar wat als er dan nog steeds gepraat wordt of met de bal gestuiterd wordt?

Wij zijn voorstander van om de groep een beloning te laten bedenken als ze daadwerkelijk stil zijn, maar deze beloning moet wel volleybalgerelateerd zijn. Een voorbeeld: Een leuke spelvorm om de volgende training mee te beginnen of een serve oefening. Kortom iets dat verwerkt kan worden in de volgende training.

Mocht je dan echt met straf willen werken, probeer dan de boosdoener eruit te pikken en die mag dat leuke spelvormpje niet mee doen in de volgende training.

Zo zul je merken dat je als trainer ineens: ‘BITTERBAL’ roept, niemand van de ouders weet wat er bedoelt wordt, maar jij en jouw groep wel en ook de bedenker van het woord. En dat zal je training ten goede komen!

23 maart 2019
© VolleybalXL 2019 | Bekijk ook: www.volleybal.net

Nieuw: 1,5 meter oefeningen.
Ontdek nu onze volleybaloefeningen waarbij je de 1,5 meter afstand kunt houden.

Bekijk: >> Bekijk 1,5 meter oefeningen <<

Freestyle oefeningen
Heb je onze Freestyle oefeningen al gezien? Oefeningen die je alleen of met zijn tweeen thuis kunt doen:

Bekijk: >> Freestyle oefeningen <<

X