Service volleybal | Bekijk oefeningen en service trainingen | VolleybalXL

Service volleybal

De service is het eerste wapenfeit in het volleybal. Middels de service (ook wel ‘opslag’ genoemd, wordt de bal in het spel gebracht.

Volleybal oefeningen service

Welke oefeningen kun je doen om de volleybal service te verbeteren? Hieronder zie je een aantal oefeningen waarbij de service aan bod komt:

Onderhandse en bovenhandse service

In het volleybal zijn er twee soorten services. De bovenhandse service en de onderhands service. Kortweg gezegd wordt de bovenhandse service boven het hoofd verricht en de onderhandse service vaak ter hoogte van de heup.

Float service en top-spin service

Float service

Als je gaat serveren kun je de bal op meerdere manieren raken. Hierdoor kun je een zogeheten ‘float’- effect creeren waarbij de bal gaat zwabberen. Daardoor wordt het voor passers moeilijker om de bal te passen.

Hoe ontstaat een ‘floater’? De oorzaak zit in de luchtstroming.

De verklaring moet gezocht worden in de luchtstroming rond de bal. Wanneer de snelheid lager is dan ongeveer 15 m/s is de luchtstroming gelamineerd. Bij een hogere snelheid wordt de luchtstroming turbulent. Als een opslag net boven deze grens van 15 m/s plaatsvindt, zal de volleybal willekeurige bewegingen gaan maken zodra deze de grenssnelheid bereikt. Een opslag die begint als een normale baan kan dus ineens veranderen in een floater.

De exacte snelheid waarop een floater voorkomt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ruwheid van de bal, de conditie van de naden en hoe hard de bal is opgepompt.

Top-spin service

Je kunt er ook voor kiezen om de top-spin service te doen, waarbij de bal een draaien effect krijgt. In de regel is deze service makkelijker onder controle te brengen, maar bij een harde sprongservice kan een top-spin voor veel problemen in de passing zorgen.

Service volleybal regels

Wat zijn nu de regels precies bij de service in het volleybal? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • – Serveren moet achter de achterlijn
  • – Op of over de achterlijn stappen tijdens de service is niet toegestaan en betekent een punt voor de tegenstander
  • – Serveren via de netrand is toegestaan
  • – Bij lagere jeugdteams moet er na 3 keer serveren doorgedraaid worden
© VolleybalXL 2019 | Bekijk ook: www.volleybal.net
X