Volleybal Posities | VolleybalXL - De Plek Voor Volleybaloefeningen

Volleybal posities hebben verschillende benamingen, hoe zit dat nu precies? In dit artikel leggen we je uit wat de verschillende volleybal posities zijn, wat de benamingen zijn en wat je precies op welke positie doet.

Welke posities zijn er allemaal in het volleybal?

Het volleybalveld is opgedeeld in vakken, dit worden posities genoemd. Allereerst zijn er 2 ‘grote’ vakken in een volleybalveld. Het gaat hier om het achterveld en het gedeelde aan het net zoals je kunt zien in de onderstaande afbeelding:

 

Het volleybalveld wordt daarnaast opgedeeld in 6 vlakken. Deze vlakken krijgen de nummers 1/tm 6.

De posites 1, 5 en 6 zijn dus de posities in het achterveld. De posities 2,3 en 4 zijn de posities aan het net:

Naast nummers hebben de posities nog een benaming. Deze benamingen zijn wat makkelijker te onthouden en worden veelal gebruikt bij jeugdteams:

1 = Rechtsachter
2 = Rechtsvoor
3 = Midvoor
4 = Linksvoor
5 = Linksachter
6 = Midachter

Volleybal posities voor spelers

Naast dat je benamingen hebt voor de plekken hebt in het veld zoals hieroven uitgelegd, krijgen spelers een positie toegewezen. Deze posities hebben verschillende namen. Dit is te vergelijken met de benamingen voor keepers, verdedigers, middenvelders en aanvallers in het voetbal.

Spelverdeler
Zoals de naam al zegt: deze speler verdeelt het spel. De spelverdeler speelt (nagenoeg altijd) de tweede bal in een aanvalsopzet. Dit kan door middel van een set-up. In de meeste gevallen wordt de set-up bovenhands gespeeld.
De spelverdeler heeft de keuze om een set-up te spelen naar één van zijn aanvallers, de middenaanvaller, buitenaanvaller (passer/loper) of de diagonaalspeler.

Passer/loper
De passer/loper, ook wel buitenaanvaller of hoekspeler genoemd heeft als voornaamste taak om te passen en te aanvallen. Veelal speelt deze speler de eerste en/of de derde bal in een aanvalsopzet. In de meeste rotaties aan het net staat de passer/loper op de linksvoorpositie.

Middenaanvaller
De middenaanvaller, ook wel midblokkeerder of hoofdblokkeerder genoemd valt altijd in het midden van het net aan. Hij of zij krijgt vaak dus de derde bal aangespeeld  Vandaar de benaming middenaanvaller. Een andere belangrijke taak voor deze spelers is de blokkering, daarom wordt de middenaanvaller ook wel midblokkeerder of hoofdblokkeerder genoemd. Vaak gaat een middenaanvaller er in het achterveld uit voor een libero.

Libero
De libero is de speler in het veld met ‘het andere shirtje’. Deze speler mag alleen in de achterste drie posities van het volleybalveld komen (en dus niet aan het net). De voornaamste taak van de libero is de passing en de verdediging. De libero’s zijn vaak de beste passende en verdedigende spelers van een team en komen erin voor spelers die minder goed kunnen passen of verdedigen. Bij veel teams komt de libero in het veld voor de middenaanvaller, nadat hij of zij geserveerd heeft en de rally is afgelopen.

Lid worden
X